Властите във Варшава очакват разяснения от официален Берлин заради изявлението на

...
Властите във Варшава очакват разяснения от официален Берлин заради изявлението на
Коментари Харесай

Полша се почувства застрашена заради изявление на канцлера Шолц

Властите във Варшава чакат уточнения от формален Берлин заради изявлението на немския канцлер Олаф Шолц за проверка на границата сред двете страни, съобщи пред  националната телевизия  TVP  директорът на Бюрото за национална сигурност на Полша Павел Солох, заяви Агенция " Фокус ".
" За да си възвърнем доверието след тези думи, от немска страна, от страна на самия канцлер, би трябвало да се чуят други, които да обяснят в детайли всичко. Ако това не се случи, ще имаме съображение да тълкуваме изказването като сигнал, в случай че не и опасност “, предизвести Солох.
Изявлението на немския канцлер бе направено на фона на полемика за репарациите, които Полша желае от Германия за вредите, породени в годините на Втората международна война. " Това съвпадане не е инцидентно. Фактът, че то остана без опит освен за замазване, само че и за в детайли пояснение от немска страна, може да провокира най-лоши асоциации “, добави шефът на службата за сигурност.
При връчването на медийната премия M100 в Потсдам Шолц, обръщайки се към присъстващия в залата някогашен ръководител на Европейския съвет, някогашен министър-председател на Полша и сегашен водач на полската съпротива Доналд Туск, сподели, че границата сред двете прилежащи страни е открита един път вечно. " След 100 години не бихте желали някои хора да преглеждат историческите книги и да правят ревизии на това, което е открито “, напомня малкия екран думите на водача на правителство в Берлин.
Аркадиуш Муларчик, член на ръководещата партия " Право и правдивост “ разяснява в обществената мрежа " Туитър “, че думите на Шолц са добре позната процедура в Берлин. " В продължение на доста десетилетия немските държавни управления плашат поляците с проверка на границите, в случай че се повдигне въпросът за репарациите. Г-н Шолц не е измислил барута. Наистина се надявах на по-изобретателен и образован отговор “.
Темата за репарациите се разисква в Полша от юли 2018 година, когато водачът на ръководещата " Право и правдивост “ Ярослав Качински означи, че Варшава в никакъв случай не се е отказвала да търси обезщетения от Германия. На 1 септември полските управляващи показаха тритомен експертен отчет за загубите, понесени от Полша вследствие на нападението на нацистка Германия и последвалата окупация в периода1939-1945 година Обявената обща сума беше 6 220 609 000 000 злоти (около 1,3-1,5 трилиона долара). Очаква се в близко бъдеще Полша да изпрати публична нота до Германия с искане за погашение на репарациите.
Германското държавно управление неведнъж е посочвало, че не вижда учредения за каквито и да било заплащания, защото през 1953 година Полша публично се отхвърля от всевъзможни искания за репарации. Варшава твърди, че съглашението от 1953 година е подписано под натиска на Съюз на съветските социалистически републики и се е отнасяло единствено до към този момент несъществуващите Германска демократична република и Полска национална република, която съгласно трактовката на актуалните полски анализатори не е била суверенна страна.
Миналата седмица Качински загатна, че държавното управление би трябвало да предяви искане за репарации и към Русия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР